06 de maig, 2022

UNA GOTA, UNA VIDA! 6.05.2022

 Bona tarda, famílies de Tramuntana!


Ja hem tancat el projecte del canvi climàtic i ens hem endinsat en un nou projecte on treballarem aspectes relacionats amb la donació de sang i d'òrgans.

Per entrar en matèria, primer, hem recordat tot el que ens van explicar L' Arnau Maspons el dia que va venir a fer-nos la seva xerrada sobre el Banc de Sang i teixits. 

Aquell dia, ens va introduir, també, una mica de teoria sobre la composició de la sang.

Així que, amb la memòria ben fresqueta hem elaborat un mapa conceptual que ens ha permès organitzar i plasmar al full tota la informació.









A continuació i, entre tots, a la pissarra digital hem confeccionat l'apartat que encapçalarà el nostre projecte: el què sabem i  què volem saber sobre la sang i l'aparell circulatori.





Ens hem adonat que, ara per ara, ens manca coneixements sobre aquests temes, però estem segurs que, a poc a poc, anirem entrant en matèria i aprenent de valent.

Abans de començar a investigar, l'Estefania ens ha proporcionat un qüestionari d'interessos que hem hagut de contestar individualment.


A partir d'aquest qüestionari, amb parelles, hem pogut començar la nostra primera recerca d'informació sobre aspectes relacionats amb la sang i les seves característiques.

Aquest treball ens ha permès aprendre alguns conceptes teòrics importants per continuar avançant el nostre projecte. Així que, la setmana que ve, continuarem ampliant els nostres coneixements i esbrinarem quines són les malalties de la sang. També, les treballarem per grups de treball.






Paral·lelament, a la classe, hem aprofitat l'estona d'Educació Visual i Plàstica per pensar un lema i dibuixar el logo del cartell amb el qual promocionarem la nostra campanya de donació de sang. Recordem, que en l'anterior entrada al blog ja vam explicar que aquesta seria el repte final del nostre projecte.

LEMA ESCOLLIT: UNA GOTA, UNA VIDA!

Estem molt contents perquè el resultat final dels nostres cartells ha estat molt satisfactori. L'Estefania ens ha felicitat!













Per decidir el cartell guanyador hem portat a terme un concurs de votacions i hem escollit, entre tots, el que representarà definitivament la nostra campanya.


Val a dir, que hi ha hagut un empat entre dos cartells i, per tant, hem hagut de fer un muntatge final entre els dos.


La setmana que ve l'enviarem al Banc de Sang i Teixits i ells ens elaboraran les còpies. Per tant, la nostra segona missió serà sortir a penjar-les pels diferents establiments del poble.

Finalment, volem contar que ens han vingut a fer dos tallers: el color de les estrelles i aire, atmosfera i canvi climàtic.

Ens han agradat molt i hem après moltes coses interessants.

Del taller del color de les estrelles hem après que no podem mirar directament al sol perquè ens podem fer mal a la vista, que l'energia solar funciona per moure objectes, que el color negre sota la llum solar s'escalfa més ràpidament que el color blanc. Hem comprovat com es pot provocar un incendi amb un vidre (lupa) i amb llum solar i que com més calenta està una estrella més blavosa és. 

També, ens van ensenyar com es pot trencar un raig de sol amb un prisma triangular de vidre. D'aquesta demostració vam poder observar els colors de l'arc de Sant Martí. 

Vam aprendre quins són els colors primaris respecte a la llum solar (vermell, verd i blau) i els colors secundaris (groc, cian i violeta).

 Ens van explicar que el color taronja no pertany a cap grup. 

Finalment, vam esbrinar que si s'ajunten els tres colors primaris, apareix el verdader color del sol: el color blanc.






















En el segon taller, el d'aire, atmosfera i canvi climàtic. Ens han contat la importància de mantenir l'ambient ben oxigenat tant per l'àmbit natural de la Terra com per l'existència dels éssers vius.





Bé, fins aquí arriba aquesta nova entrada al nostre blog de Tramuntana.

Molt bon cap de setmana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.