26 de novembre, 2021

TANQUEM UN PROJECTE I ENCETEM UN ALTRE...AI QUIN REFREDAT! 26.11.2021

Benvinguts de nou, famílies de Tramuntana.

Ara sí que podem dir que hem tancat el nostre primer projecte a Tramuntana sobre l'alimentació mediterrània.

Hem dut a terme el nostre sopar virtual i ens ho hem passat molt bé. Abans d'explicar el sopar i de mostrar algunes imatges d'aquell dia volem explicar les últimes activitats que hem fet en aquest projecte.

Han estat molt pràctiques i ens han semblat molt interessants, però el més important és que les hem gaudit moltíssim.

Aprofitant la representació de l'aparell digestiu que vam fer amb plastilina ens hem posat per grups i hem preparat una visualització en línia del recorregut que fa l'aliment pel nostre cos amb l'ajuda d'una placa makey makey.

Hem hagut de posar paper d'alumini a cada part (òrgan) de l'aparell digestiu i posteriorment hem connectat els cables cocodrils per tal de fer passar el corrent. D'aquesta manera cada vegada que tocàvem una part del nostre treball manual hem vist el recorregut de l'aliment de manera virtual a l'ordinador amb l'ajuda del programa Scratch. Ha estat una passada!!






Mostrem un petit vídeo on es pot veure el resultat. Un de nosaltres ha fet de comunicador i els altres l'hem ajudat fent de conductors de corrent per poder trastejar la placa makey makey.


Hem fet una altra activitat amb la qual hem pogut veure amb realitat augmentada l'aparell digestiu en 3D. Hem treballat amb l'aplicació "Curiscope" i les samarretes "Virtuali-tee". Ha estat una experiència molt divertida.



També, hem vist les receptes gravades pels nostres companys a casa seva. Us deixem una mostra d'algunes d'elles. Som uns grans cuiners!!

















Hem dut a terme la prova escrita sobre l'alimentació, les funcions dels aliments i el text instructiu: parts d'una recepta. També, la prova de l'aparell digestiu.


Ara sí! Ha arribat el moment d'explicar el nostre sopar virtual.

Divendres fidels a la nostra cita, prèviament acordada, vam sopar junts de manera telemàtica! Estàvem molt il·lusionats i engrescats.

Ha estat una experiència molt positiva i enriquidora per tots nosaltres perquè ens vam poder ajuntar i veure'ns fora de l'horari escolar i, sobretot presentar els nostres plats mediterranis que prèviament havíem estat elaborant amb molta il·lusió i entusiasme.

Ara bé, el més important d'aquest sopar és que vam poder compartir una molt bona estona sopant, xerrant i rient.

Deixem algunes imatges que ens han fet arribar diferents famílies. Gràcies per la vostra col·laboració!













Atenció! Sense descans hem començat un nou projecte que porta per títol: Ai, quin refredat!

L'Estefania ens ha presentat una notícia (text informatiu) sobre la campanya de prevenció de la grip.

Estem apropant-nos a l'etapa de més fred i hem de prevenir-nos de diferents malalties així que nosaltres aprendrem i investigarem moltes coses sobre els refredats, la grip i les malalties de l'aparell respiratori.


Hem llegit i analitzat la notícia i individualment hem anotat a la llibreta personal diferents paraules claus i possibles blocs a investigar.

A continuació, els hem exposat oralment a la classe i hem acordat i decidit quins seran els que investigarem, treballarem i aprendrem.






Entre tots els que han sortit ens hem quedat amb:

1. L'aparell respiratori (òrgans, funció, respiració...).
2. Malalties que afecten l'aparell respiratori.
3. Vacunes i medicaments.
4. Invents o avenços científics que ajuden a millorar la nostra salut.

Desenvoluparem tots aquests temes i aprendrem moltes coses.

El repte final del Projecte serà superar un "escape room" que ens prepararà l'Estefania amb proves relacionades amb tot el que haurem treballat. Una manera molt divertida d'acabar un Projecte!

A continuació, hem omplert un petit qüestionari personal sobre si alguna vegada hem estat refredats o hem tingut la grip.

Amb aquestes preguntes se'ns ha originat un debat a l'aula on ens hem plantejat molts dubtes que ens han servit per adonar-nos que no sabíem realment les diferències entre un refredat comú i una grip, ja que moltes vegades les confonem. Així que abans de continuar, amb parelles i a les tauletes, les hem buscat.





Un cop trobades les hem analitzat, llegit, entès i escrit a la nostra llibreta personal.


Ara ja les tenim clares i sabem que el refredat és una malaltia lleu provocada per virus. Els símptomes més habituals són els mocs, el mal de coll i de cap, la tos i els ulls plorosos. Acostuma a començar pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis. Al cap d'uns quants dies es cura sense tractament.

La grip és una malaltia respiratòria vírica que produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de prendre medicaments específics, només tractant els símptomes per alleujar el malestar (analgèsics, antitèrmics).

Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d'higiene.

En els infants molt petits i les persones grans, amb malalties greus o amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus, com ara pneumònia, otitis, sinusitis, deshidratació o agreujament d'una malaltia crònica de base (per exemple, insuficiència cardíaca, asma o diabetis).

Finalment, hem arribat a la conclusió que les diferències bàsiques que presenten aquestes dues malalties són:

- El refredat no comença de cop, però la grip, sí.

- El refredat no provoca febre o, en tot cas, febrícula (menys de 38 ºC). La grip, en canvi, acostumen a causar febres altes.

- El refredat se supera en pocs dies, mentre que la grip dura una o dues setmanes.

- Les complicacions són menys freqüents en el refredat que en la grip.

Hem fet un dibuix de com ens imaginem el nostre aparell respiratori, ja que totes aquestes malalties que han anat sorgint al petit debat tenen relació amb l'aparell respiratori.









Per parelles o grups de tres hem escrit què volem saber i què sabem sobre aquests aspectes i d'aquesta manera ja sabem per on començarem a treballar: Les malalties de l'aparell respiratori.


La setmana que ve i un cop tancada la fase inicial ens repartirem per grups de treball i cada un haurà d'investigar sobre una de les malalties. 

Així que, entrarem en fase d'investigació i recerca d'informació.

Malalties com l'asma, la faringitis, la pneumònia, la pleuritis, la grip, el refredat, la bronquitis, l'amigdalitis, la rinitis i la tuberculosi seran motiu de recerca. Acabarem preparant i fent una petita exposició als companys.

Haurem de saber la definició, els símptomes, les causes, el tractament i la prevenció de les diferents malalties.

Se'ns gira molta feina!

ATENCIÓ! Fa tres setmanes que hem començat a treballar la divisió a partir de 3 mètodes. Enllacem un vídeo explicatiu.


Abans d'acomiadar-nos, volem explicar una novetat relacionada amb l'Objectiu General d'aquest any. Dilluns, s'enviarà un correu a les famílies demanant la vostra ajuda i col·laboració en un concurs que portarem a terme tota l'escola. És un concurs relacionat amb la fotografia i té a veure amb les paraules centrals del nostre objectiu general: creativitat, entusiasme, positivisme, disposats al canvi. En el correu, també podrem veure les bases del CONCURS!


Us animem a participar i a deixar volar la vostra imaginació!

Ara sí! Fins la propera entrada!

 Descanseu i gaudiu molt del cap de setmana TRAMUNTANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.