08 d’octubre, 2021

AMB LA DIETA MEDITERRÀNIA...SALTEM AL PASSAT! 8.10.2021

Benvinguts de nou al blog de l'aula de Tramuntana.

Tal com vàrem explicar en l'anterior entrada al blog hem portat a terme les nostres primeres exposicions orals. Les hem gravat, les hem pogut veure i les hem analitzat tots junts a l'aula. Ha estat una experiència molt enriquidora.

Per ser les primeres exposicions a Tramuntana l'Estefania ens ha dit que hem fet unes bones presentacions. Així i tot, seguirem treballant durant el curs alguns aspectes importants que a partir d'ara els tindrem en compte a l'hora de presentar.


















Per tal d'assegurar que havíem entès correctament alguns dels conceptes claus treballats i explicats en les nostres exposicions hem realitzat conjuntament un esquema a la nostra llibreta personal i d'aquesta manera hem pogut observar que ja hem entès i, ja sabem en què consisteix la dieta mediterrània, quins aliments són claus en aquesta dieta i sobretot quin era l'origen.

També hem reforçat aquests aprenentatges amb unes preguntes que l'Estefania ens ha preparat per casa. A la classe les hem posat en comú i les hem corregit.



Gràcies a un vídeo hem pogut veure com els romans van anar conquerint els països que envolten el mar Mediterrani i alhora expandint la dieta mediterrània i sobretot com utilitzaven l'oli d'oliva com a base alimentària del seu dia a dia.
                       



Amb alguns conceptes apresos i les nostres idees molt més clares ens hem centrat a esbrinar i en aprendre quins són els països que voregen el Mar Mediterrani.

És per això, que la nostra primera tasca ha estat buscar en parelles i a les "tauletes" quin nom reben els països que envolten el Mar Mediterrani.

Un cop descoberts els hem escrit i els hem situat en el mapa. A continuació, els hem classificat entre els països europeus i els d'altres continents.










Per endinsar-nos en l'època dels romans i, sobretot per entendre que estem parlant de fa molts i molts anys hem treballat la línia del temps.

Hem situat les etapes més importants de la història: la prehistòria, l'edat antiga, l'edat mitjana, l'edat contemporània i l'actualitat. També quins van ser els fets més destacats que van fer canviar les diferents etapes.




Hem observat diferents vídeos explicatius de totes les etapes i hem pogut entendre molt millor com eren les persones, com vivien i que menjaven entre altres moltes coses en cadascuna de les diferents etapes de la història.

Hem descobert que l'època de la prehistòria és l'època més llarga i va des dels inicis de la humanitat fins a l'aparició de l'escriptura. Que en aquesta etapa hi va haver l'edat de pedra amb el paleolític, el mesolític i el neolític i l'edat dels metalls amb l'edat de coure, de bronze i de ferro.

També que a l'edat antiga van aparèixer les civilitzacions egípcies, gregues i romanes. Es van fundar grans ciutats i Estats organitzats i es va produir l'expansió de l'imperi romà.

Pel que fa a l'edat mitjana hem descobert que es van construir els castells i van sorgir els cavallers feudals. Al llarg d'aquesta època es va produir el descobriment d'Amèrica.

A l'edat moderna van dur a terme expedicions marítimes per tot el món i va créixer l'interès científic i humanístic. En aquesta època es va produir la Revolució Francesa.

A l'edat contemporània és la que vivim nosaltres avui en dia. Ja dura més de dos-cents anys. Des del seu començament s'ha desenvolupat la indústria i els mitjans de transport, ha començat la conquesta de l'espai, la informàtica, etc.








Gràcies a tot aquest treball previ hem situat finalment els romans a l'època de l'edat antiga.

També, hem après que el descobriment del foc, la roda, la caiguda de l'imperi romà, el descobriment d'Amèrica o la Revolució Francesa han estat dates claus que han donat origen a noves etapes de la vida.

Un cop situats en el temps ens hem centrat en l'època dels romans i hem portat a terme una petita comprensió lectora sobre els seus costums, la seva vida social, els habitatges i les construccions que van fer.

En el text hem subratllat aquelles paraules més rellevants i les hem parlat a l'aula. Estem aprenent molt vocabulari nou.

Han sortit aspectes com l'Imperi Romà, àmfores, el forn romà, ceràmiques, el Coliseu, un pou romà, la ciutat de Tàrraco, etc.


El dimarts passat ens va visitar el Carles. És un enamorat de Roma i un expert en l'època dels romans. Ens va explicar mitjançant un PowerPoint tots els aspectes més rellevants de la vida dels romans: habitatges, edificis públics, les vies, construccions dels ponts, màquines... i per primer cop a Tramuntana vam haver d'agafar apunts!

Sabíeu que la meitat de la població romana era esclava? Que els nens de 4 anys ja treballaven i que només els romans rics es banyaven i ho feien cada 8/9 dies?

Vam poder fer-li moltes preguntes i ens va faltar temps per seguir aprenent moltes coses.

ATENCIÓ! Amb l'explicació del Carles hem descobert que els romans tenien la seva pròpia numeració. La setmana que ve començarem a treballar els nombres romans i els aprendrem jugant!






El més important és que cada vegada tenim més clar com els romans van expandir la dieta mediterrània pels diferents països del mar mediterrani. D' aquest procés, se'n diu romanitzar.

També, ens hem adonat que actualment tenim moltes coses que vénen de la seva cultura: les assemblees, el teatre, algunes construccions ( ponts, aqüeductes, vies empedrades), els mosaics i alguns aliments ( oli, vi , blat ...).

Divendres de la setmana vinent volem construir un fris cronològic gegant i representar les diferents etapes de la història. És per això que cadascú i cadascuna de nosaltres ens convertirem en prehistòrics, egipcis, grecs, romans, reis, reines, etc.

Ens disfressarem segons l'etapa de la història que ens ha tocat i que hem acordat per sorteig a l'aula. Serà molt divertit!

Ànims deixeu volar la vostra imaginació!

Ara toca descansar i gaudir d'un magnífic pont de 4 dies! Ens retrobem amb les piles carregades!

Una forta abraçada TRAMUNTANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.